Araç Değer Kaybı Nedir?
Kazalar insan yaşamında maalesef her daim karşılaşılabilecek bir durumdur. Kazalarda öncelik kişilerin can güvenliğinin sağlanması olmakla birlikte diğer taraftan maddi külfetler de ortaya çıkabilmektedir. Araç değer kaybı, kazalar sonrası araçlarda yaşanan maddi kayıptır.
araç değer kaybıYaşanan kaza sonrası araçlar tamir olur. Fakat tamir olsa ve tüm sorunlar giderilse de artık kazalı araç statüsüne düştüğünden ikinci el araç muamelesi görmektedir. Yani araç burada değer kaybı yaşamış olmaktadır. Geçmiş durumuna göre artık kazalı bir araçtır. Bu nedenle de ne alıcı ne de araç sahibinin kendisi, o araç için eski değeri barındırmazlar.
Aslında adından da gayet net anlaşılacağı gibi aracın değerinde kayıp yaşanması durumudur. Maalesef kaza durumunu kimse istemese de karşı karşıya kalınabilmektedir. Burada asıl önemli olan konu araç değer kaybı yaşandıktan sonraki süreç olmalıdır. Bu kaybı geri kazanmanın yolları bilinmeli ve ona göre hareket edilmelidir. Bilinçli araç sahipleri kazalarda oluşabilecek hasarlara karşı kasko yaptırmaktadır. Meydana gelen hasarlarda bu sayede zorluk yaşamazlar. Gerekli tamir ve onarım işlemlerinin masrafları kasko tarafından, gerekli şartlar doğrultusunda karşılanmaktadır. Bu kısımda problem yoktur. Fakat araç değer kısmı için durum biraz daha farklıdır.
Araç Değer Kaybını Karşılamak Mümkün Müdür?
Kasko kapsamındaki araçlarda onarım işlemlerinin masrafları problem değildir. Fakat araç değer kaybı söz konusu olduğuna pek çok kasko şirketi bu kaybı üstlenmemektedir. Tüm sigorta şirketlerinden bahsedilmese de karşılayan sigorta şirketi bulmak küçük bir olasılıktır. Bu nedenle sigortanın karşılamadığı bu durum için başvurulacak yer aslında kazadaki karşı taraftır. Bir dava açılarak kaybolan bu değeri karşılamak mümkün olabilmektedir. Dava açılması bir yol olsa da kimi zaman davaya gidilmeden uzlaşma yolu ile de işler halledilebilir. Taraflar aralarında uzlaşma sağlarlarsa dava açılmasına gerek kalmadan problem çözülmüş olur.
Uzlaşma olmayan durumlarda dava tercih edilmektedir. Araç değer kaybı davası, kazaya neden olan
değer kaybı nasıl alınır karşı tarafa açılabilmektedir. Eğer karşı taraf kazada kusuru olmadığını ispat ederse bu dava açılamaz. Fakat karşı taraf kazada suçu olmadığını ispat edemezse meydana gelen araç değer kaybı karşılanmalıdır. Yani karşı taraf bu kaybı ödemekle mükelleftir. Meydana gelen hasar tutarı talep edilebilir. Hatta kiralık bir araç söz konusu ise ulaşım masraflarını dahi karşı taraftan talep etmek mümkündür. Mahkemeye dilekçe ile başvurularak dava açmak mümkündür. Bu dava için gerekli evraklar tamamlanmalı ve dilekçe ile başvuru yapılmalıdır. Kanun bu konuda net olarak çizgileri belirlemiş ve meydana gelen değer kaybı için kişilerin mağdur olmasını ortadan kaldırmıştır.
Kaza tespit tutanağı, ekspertiz raporu, servis rapor ve faturası olması gereken evraklardır. Bu evraklarda tarih mutlaka olmalıdır. Bunlarla beraber sigorta poliçesi, hasara ait olan fotoğraflar, tanık listesi de olmalıdır. Tanık listesinde kişilerin isimleriyle beraber adres bilgileri yer almalıdır. Aynı zamanda tanıklık edecekleri konularda gösterilmelidir. Bu belgeler dışında eğer araç kiralık ise aracın faturası ve belgeleri de gerekmektedir. Bu belgelerle beraber dilekçe sunularak dava açılabilmektedir.
Araç değer kaybı davasında zaman aşımı iki yıldır. Bu süre kaza tarihi itibari ile başlayarak ilerlemektedir. Bu şekilde dava açılabilir. Araç değer kaybının belirlenmesi ise ekspersizler tarafından yapılmaktadır. Değer hesaplamasında çok fazla faktör söz konusu olabilmektedir. Aracın markası, modeli, kilometresi, pazar değeri ve buna benzer pek çok madde şeklinde liste devam etmektedir. Burada dikkat çekilmesi gereken diğer bir nokta daha önceden hasar görmüş bir parça değer kaybından sayılmamaktadır. Yani kaza evvelinde parçaların orijinal ve sağlam olması gerekmektedir. Bununla beraber onarıma gerek kalmadan değişim sağlanabilen parçalarda da değer kaybı uygulanmamaktadır. Silecekler, farlar ve buna benzer parçalarda değişim sağlanabilmektedir.
değer kaybı davası Bunlarda araç değer kaybı uygulanmaz. Gerekli koşullar bu şekilde olup, bu koşullara uygun olunması durumunda, aracın yaşadığı kaybı geri kazanmak mümkündür.