Para biriktirerek zengin olmak
1- Önce kendinize ödeme yapın. Maaş çekinizi ihtiyacınız olmayan yeni bir çift ayakkabı veya golf sopası için çarçur etmeden önce bir hesaba yatırarak paranızı bir kenara atın. Her ödeme aldığınızda bunu yapın ve hesabınızın büyüdüğünü görün.
2- Bütçe yapın. Esas masraflarınızı ve eğlence için ayırdığınız az bir parayı karşılayacak aylık bir bütçe hazırlayın. Bu bütçenin üzerinde çıkmayın.
3- Araba ve evinizin derecesini düşürün. Müstakil bir evde kalmak yerine apartman dairesine çıkabilir, tek başına yaşamak yerine ev arkadaşı bulabilir, yeni bir araba almak yerine ikinci el bir araba alabilir ve daha tutumlu kullanabilirsiniz. Bütün bunlar her ay tasarruf etmenize yardımcı olacaktır.
4- Harcamalarınızı kısın. Gereksiz yere harcama yaptığınız şeyleri düşünün ve bunları hayatınızdan çıkarın. Örneğin her sabah Starbucks’a gitmeyi bırakın. Haftaiçi her sabah 5 TL ödediğiniz bir kahveye haftada 25 TL ödersiniz ve bu bir yılda 1.300 TL eder.
Kariyer yaparak zengin olmak
1- Akademik olarak başarılı olun. İster dört senelik üniversite eğitimi olsun ister mesleki eğitim olsun başarılı olan insanların çoğu liseden sonra eğitimine devam eden insanlardır. Kariyerinizin başlangıç dönemlerinde işverenleriniz eğitim durumunuza bakmadan üzerinize basarlar.
2- Doğru mesleği seçin. Belli mesleklerin ortalama yıllık gelirlerini öğrenmek için araştırma anketlerine bakın. Ekonomi alanında kariyer yapmak yerine eğitim alanında kariyer yapıyorsanız zengin olma olasılığınız azalacaktır.
3- Doğru yer seçin. İyi işler neredeyse oraya gidin. Örneğin ekonomi alanında kariyer yapmak istiyorsanız kırsal bölgeler ve küçük şehirlere göre büyük şehirlerde daha büyük fırsatlar yakalayabilirsiniz
4- Okul bittikten sonra hemen işe girin ve çalışmalarınızla kendinizi ispatlayarak terfi almaya çalışın. Oyunu kurallarına göre oynayın. Birçok yere başvurun ve bir sürü mülakata katılın. İşe kabul edildikten sonra sakın pes etmeyin. Deneyim kazanmak için kendinizi geliştirmeniz gerekir.
5- İşinizi ve işvereninizi değiştirin. Ortamınızı değiştirerek maaşınızı arttırabilir, farklı örgüt kültürlerini deneyimleyebilir ve riski azaltabilirsiniz. Birden çok kez yapmaktan korkmayın. Değerli bir elemansanız çalıştığınız firma gideceğinizi anlarsa maaşınızı yükseltebilir veya farklı fırsatlar sunabilir.
Yatırım yaparak zengin olmak
1- Paranızı eğitime yatırın. Seçtiğiniz meslekle alakalı üniversitelere gidin ve diploma alın. Bazen para kazanmak için para harcamanız gerekir. Örneğin ekonomiye ilgi duyuyorsanız ve ekonomi mastırı yaptıysanız eğitiminize harcadığınız para birkaç sene içinde size geri dönecektir.
2- Borsaya para koyun. Yatırımınıza karşılık size yıllık kazanç sağlayacak hisse senetlerine, bonolara veya diğer yatırım araçlarına yatırım yapın.
3- Gayrimenkule yatırım yapın. Kiralık mülkler veya adım adım büyüyen bölgelerdeki potansiyel arsalar gibi sabit mallar iyi örneklerdir. Bu alımların değeri zamanla artar.
4- Zamana yatırım yapın. Örneğin günde birkaç saatliğine kendinize vakit ayırın ve dilediğinizi yapın.
5- Değerinin düşeceğinden emin olduğunuz alımlar yapmayın. Bir arabaya 100.000 TL harcamak israftır çünkü en fazla beş yıl içerisinde değerinin düşeceği garantidir.
6- Zengin kalın. Zengin olmak zordur ancak zengin kalmak daha da zordur. Piyasalar inişli çıkışlı olduğundan servetiniz de piyasalar yüzünden etkilenecektir. Piyasa iyi durumdayken fazla rahat davranırsanız piyasalar aniden düştüğünde başladığınız yere geri dönersiniz. Terfi aldığınızda veya maaşınıza zam yapıldığında veya yatırım getiriniz yüzde noktasına tırmandığında ekstra para harcamayın. Bu parayı işlerin yavaşlayacağı zamanlar için saklayın.